Market Barkod Sistemi
Market Otomasyonu
Sınırlarınızı aşın!
Market barkod sistemi barkodun icadından çok sonra kullanılmaya başladı. İcadı 1940lı yıllara dayanan barkod ülkemizde 1990lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlandı.
Barkodun perakende sektörüne girebilmesinin tek yolu barkodu oluşturan çizgileri çizip bunları barkod okuyucu ile okumaktan ibaret değildi.
Bunları destekleyen POS sistem kasaları, barkodlu teraziler ile desteklenmesi gerekiyordu.
Blog
Market Barkod Sistemi
Barkod sistemi market stoklarının yönetilmesindeki en kolay yol.
El terminali veya cep telefonu üzerinde çalışan programlar işi doğru şekilde yapmak isteyenler için geliştirildi.
Market barkod sistemi için farklı markalar barkod okuyucu, barkod yazıcı, barkodlu terazi, POS sistem yazarkasası ve stok takip yazılımları geliştirmeye başladılar.
İnternet bağlantısının gelmesiyle dial up çalışan modemler ile merkez şube bağlantıları kurularak sistemler kurulmaya başlandı.
9600 bbps hızla çalışan modemler carbon copy ve benzeri yapılarla merkez şube yapıları kuruluyor; bazı kasalar ile seri port üzerinden direk bağlantı kurularak kasaya bilgi gönderiliyor ve satışalar stok takip programına aktarılıyordu.
9600 bbps hızla çalışan bu sistemler çok yavaş olmasına rağmen merkez şube yapılarının ilk temellerini oluşturmaktadır.
Blog
Uzak Masa Üstü Bağlantısı
Uzak Masa Üstü Bağlantı
Microsoft firmasının geliştirdiği uzak masaüstü yazılımı tam bir devrim oldu. RDP veya uzak masaüstü ile uzak noktadaki serverda oturum açılmakta ve oldukça hızlı bir çalışma ortamı oluşturulmaktaydı.
1990 lı yıllarda seri port üzerinden bağlanan barkodlu teraziler; bazı üreticiler tarafından ana (master) terazi ile birbirlerine bağlanmakta; veri master teraziye yüklenip diğer teraziler bunun üzerinden veri iletişimi sağlamaktaydı.
Bu sistemle çalışırken ana terazi arızası veya sistemin bir yerden kopması diğer barkodlu teraziler ile bağlantıyı koparıyor bu da birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyordu.
Barkodlu Terazi
Barkodlu teraziler gibi barkodlu yazarkasalar veya POS sistemlerinde de benzeri problemler mevcuttu.
Özellikle barkodlu yazarkasalar bağlı olduğu bilgisayar ile sürekli haberleşmemekte siz veri gönderdiğiniz zaman veya siz veriyi almak istediğiniz zaman bilgisayar ile seri port üzerinden port yönlendiriciler ile beraber kullanılarak veri iletişimi sağlamaktaydı.
Bazı model barkodlu yazarkasalarda veri gönderme ve alma tüm veri için 30-60 dakika arasında zaman almaktaydı.
Pos kasalarda bu sistem daha verimli çalışmasına rağmen tüm verinin yüklenmesi veya satış aktarımları veri büyüklüğüne bağlı olarak 45-60 dakika zaman almaktaydı.
Yılların geçmesi teknolojinin gelişmesiyle birlikte tcp-ip üzerinden haberleşen barkodlu teraziler geliştirildi.
Kullanılan POS kasaların da Windows işletim sistemine geçmesiyle birlikte tcp-ip üzerinde haberleşemeye başladı. Bu da bariz bir hız oluşturmaya başladı.
Blog
ADSL ve VPN Tünel
Uzak Nokta Bağlantısı
Gelişen ADSL teknolojisi internet üzerindeki hızı artırdı; modemler üzerinden kurulan VPN tüneller ile merkez şube bağlantıları kurulmaya başlandı.
Bu barkod sisteminin çok şubeli market ve mağazalara uygulanmasında tam bir devrim oldu.
Bu sistemle uzak yerdeki barkodlu yazarkasa; barkodlu terazi, barkod yazıcı gibi ürünlere uzaktan erişilmeye ve bilgi alışverişine başlandı.
Barkod Yazıcı
Barkod yazıcılar aracılığıyla ürün ve raf etiketleri barkod otomasyon programları ile çok kolay şekilde basılmaya başlandı.
Çok şubeli sistemleri yönetmek iletişimle çok kolay hale gelmektedir. İnternet bağlantısı bir şekilde koparsa sistemler offline olarak çalışmaya devam etmek zorundadır.
Buna uygun olarak tasarlanan sistemler yöneticilerin ve kullanıcıların işin çok kolaylaştırmakta; satışın durmadan devam etmesini sağlamaktadır.
Market barkod sistemi gelişen yıllar itibari ile el terminali ile de desteklenmiş; merkez depoya veya tedarikçi firmalara el terminali programı ile siparişler verilmeye başlanmış, verilen siparişler depolarda el terminali ile toplanmaya başlamış, şubelerde el terminali ile mal kabul yapılmaya başlanmış, etiket basımı gene bu el terminalleri ile yapılmaya başlanmıştır.
Perakende sektöründe el terminali kullanımı çok ciddi bir zaman ve personel tasarrufu sağlarken; stok yönetimini de çok doğru bir yapıya kavuşturmuştur.
İlerleyen yıllarda online (internet üzerinden yapılan alışveriş) alışverişin yani e ticaretin gelişmesiyle birlikte market sektörü tekrar kabuk değiştirmeye başlamıştır.